
NMS Gjenbruk Lyngdal rekrutterer menn

Etter å ha stått noen minutter i kø, er det endelig mulig å betale noen småting fra den velassorterte gjenbruksbutikken i Lyngdal.
– Det blir 35 kroner, sier Øystein Foss, dagens vaktleder. Snart dukker det opp flere menn. For denne dagen er det «mannedag» i butikken, og da betjenes butikken utelukkende av menn.
32 menn jobber som frivillige i gjenbruksbutikken i Lyngdal. Det utgjør 40 prosent av alle som jobber der.
Trives godt
Den maskuline gjenbruksbetjeningen forteller at de trives så godt sammen at de ikke savner kvinnelige kollegaer.
– Vi må kanskje innrømme at damene er flinkere enn oss til å pynte og holde orden, sånn helt generelt. Men vi klarer det greit uten dem også, sier Bernhard Aas og får humrende latter som tilsvar fra de tre andre på vaktlaget.

Stemning
På de damefrie dagene hender det ofte at noen av de andre frivillige mennene også stikker innom butikken. I dag samler de seg i en av salongene som står utstilt. Praten går lett, og kommentarene sitter løst. Til tider kan det være vanskelig å komme til orde.
– Er det slik at stemningen er bedre i butikken når det bare er menn på vakt?
– Nei, det vil jeg ikke si. Det er alltid god stemning. Men når det bare er menn her, så er det mer stemning. Vi mannfolk har gjerne sterkere meninger og kraftigere stemmer. Det kan godt hende at det er flere diskusjoner når det bare er menn her, sier frivillig Theis Martin Theisen, som har leilighet i samme bygg som gjenbruksbutikken. Derfor er det enkelt for ham å stikke innom.
Strategi
Butikkleder Tore Sandal forteller at han har en bevisst strategi for å rekruttere flere menn.
– Før noen begynner som frivillig i butikken, har jeg en samtale med dem. Det er ikke snakk om noe jobbintervju, men mer en prat for at vi skal bli bedre kjent. Etter noen måneder tar jeg gjerne en ny samtale med dem. I løpet av disse oppfølgingssamtalene spør jeg gjerne om de har noen i omgangskretsen som kunne ha lyst til å være med i dette arbeidslaget. Ikke sjelden ser vi at menn blir rekruttert inn via kamerater, smiler han.

Mannehylle
Strategien for å treffe menn begrenser seg ikke til å rekruttere nye frivillige. Butikken har også tatt grep for at den skal være attraktiv for mannlige kunder.
– Denne hylla kaller vi for «mannehylla». Her samler vi varer som vi vet at menn kan være spesielt interessert i, sier butikklederen og viser stolt fram en reol full av verktøy, elektriske apparater og tekniske duppeditter.
– Ofte kommer ektepar inn i butikken. Vi ser at mennene styrer rett mot mannehylla. Her blir det stående og se på hva vi har, og de treffer gjerne også andre mannfolk som er ute i samme ærend. På den måten blir også konene værende lenger i butikken og ender ofte med å kjøpe mer. Det er en slags markedsstrategi, humrer Sandal.
Andre nyheter
Andre nyheter du kanskje også vil like å lese